top of page
Astrid Alders-51_edited.jpg

"Holding space for someone"

to be present with an open heart

a way of being that has no agenda for change

no judgement

no expectations

allows the other to express what is really there

a supportive space

for thoughts and emotions to arise and pass away

giving gentle guidance when needed

-vrij naar Heather Plett-

Na jaren ervaring als klinisch psychologe in de geestelijke gezondheidszorg, ging ik in  2015 aan de slag als zelfstandig klinisch psychologe en psychotherapeute, een stap voor mij om te gaan doen waar ik al jaren naar uitkeek. Het blijkt te zijn wat ik enorm graag doe: mensen ruimte geven om te “zijn”, zonder oordeel kijken naar wat “is”, en vandaaruit mee stappen. 

Ik ervaar dat als mensen deze ruimte krijgen, ze zelf de richting vinden waarin heling of de nodige verandering mogelijk wordt. 

Vanuit de begeleiding van mensen met stressklachten en burnout, ontstond de wens om mensen meer in contact te brengen met zichzelf: wat is mijn kracht, wat wil ik, en hoe kan dit vorm krijgen in mijn leven en in dat van anderen? Zo volgde ik opleidingen in krachtgericht coachen, oplossingsgericht coachen en vervoegde ik in 2016 als gecertificeerde loopbaancoach het team van My future Works. Vanuit deze ervaring richtte ik een eigen loopbaancentrum "Leven in je werk" op, erkend door de VDAB.

 

De invloed van het systeem op een individu heeft me altijd gefascineerd. Dit leidde na mijn afstuderen (in 1998) al snel tot een opleiding als systeemtherapeut. In 2016 werd dit de opleiding tot gecertificeerde organisatiecoach. daarna volgde verschillende opleidingen in Familie- en organisatieopstellingen. In welke mate bepalen dynamieken in ons systeem van herkomst, de keuzes die we in ons eigen leven maken? En hoe kunnen we stilaan groeien en loskomen van deze dynamieken als ze ons belemmeren vrije keuzes te maken? Het bracht me steeds meer in contact met opstellingswerk. Een manier van werken die telkens een laag 'dieper' aanraakt, die zichtbaar maakt welke dynamieken ons vaak onbewust bepalen.

Onze persoonlijkheid kan je zo ook als een systeem bekijken, waar verschillende delen in meespelen. Voice dialogue blijft voor mij een zalige techniek, om met mensen aan de slag te gaan om zich meer bewust te worden van hun eigen drijfveren en kwetsbaarheden. Ook hier krijgen mensen meer voeling met, worden ze zich bewuster van de dynamieken die in hun "interne bus" spelen. Het draagt bij tot meer zelfsturing.

Dit werk combineert zich wonderwel met opstellingswerk, omdat "delen" van onszelf vaak zichtbaar worden tijdens opstellingen.

Door de jaren heen ervaarde ik steeds meer dat niet alles met mijn ratio te begrijpen is. Mijn lichaam reageert altijd eerst en direct op wat er zich afspeelt rondom mij. Deze reactie is niet altijd zuiver een reactie op wat er in dat moment zit, maar het reageert op een manier die het geleerd heeft. En in deze reactie komen ook ervaringen mee, waarvan de energie nog vastzit in mijn lichaam.

Deze ervaring heeft me doen bewegen naar verschillende vormen van lichaamsgerichte therapie, om uit te komen bij Biodynamisch ademwerk en traumarelease, als een methodiek waar verschillende elementen in samenkomen.

Ingrijpende gebeurtenissen en periodes laten hun sporen achterlaten in het lichaam. Als ons systeem overweldigd wordt, wordt er een automatisch reactie uitgelokt. Als we deze niet volledig kunnen doormaken, komt de traumatische reactie vast te zitten in ons lichaam. Het gevolg is dat er bepaalde emoties vast komt te zitten en ook ons dagdagelijks leven bepaalt.

De combinatie van de elementen van BBTRS (Meditatie, ademwerk, geluid, beweging, aanraking en bewuste emotionele expressie) laat je fysiek de blokkades in je lijf voelen en brengt je dichter bij de wijsheid van je lichaam. 

Dit werk kan zowel op individuele basis als in groep. Samen met PADMA organiseer ik workshops waar je dit helende werk in groep kan ervaren.

Impactvolle opleidingen:

 • Interconnected health and embodied facilitation, Bert Hellinger Instituut i.s.m. Stephan Hausner (2023).

 • Systemic Health - intensive training in systemic constellation work in the field of illness and health, Stephan Hausner, Institut Gestalt, Barcelona (2022).

 • Bio Dynamic breathwork and traumarelease, BBTRS, Polen (2020 - 2021)

 • Familieopstellingen voor organisatieopstellers, Bert Hellinger Instituut (2020)

 • Systeemdynamieken in organisaties, Bert Hellinger Instituut (2019-2020)

 • Module 1, 2 en 3 tot Facilitator Voice Dialogue (VDI Tienen) (2017-2018)

 • Gecertificeerde loopbaancoach (Your Coach, Gent)

 • Gecertificeerde organisatiecoach, HRD Academy, Philippe Bailleur (2015)

 • Krachtgericht coachen (Fred Korthagen)

 • Oplossingsgericht coachen (Ilfaro, Leuven)

 • 3-jarige opleiding tot systeem- en relatietherapeut, Maryse Engel, Gent (1999 - 2002)

bottom of page