top of page

Herstel van lichaam en brein

na intensieve, stresserende of traumatische gebeurtenissen of periodes

logoBBTRS_edited.png

 “Ik kan al heel goed plaatsen wat ik vroeger heb meegemaakt, maar mijn lijf wil niet mee.

Mijn lichaam blijft op bepaalde situaties met paniek reageren, een automatische reactie precies.

Is dit te beïnvloeden?“

“Ik heb een dodelijk ongeval zien gebeuren 4 weken geleden. Sinds toen kan ik precies niet meer goed ademen,

alsof het zich heeft vastgezet in mijn lichaam.

Kan jij hier iets mee?”

Jazeker (2x)!

Ons lichaam heeft verschillende automatische reacties op stress, angst, ingrijpende gebeurtenissen en periodes.

Wat deze reactie ook is, er wordt altijd energie opgebouwd. Vergelijk het met een vliegtuig dat gaat opstijgen: voordat het vliegtuig in beweging komt, bouwen de motoren de nodige energie op.

In ons lichaam gebeurt ongeveer hetzelfde, alleen wordt de opgebouwde energie vaak niet gebruikt. Ook zou er een signaal naar onze hersenen moeten gaan als de ingrijpende gebeurtenis gedaan is zodat ons lichaam kan ontladen (wat bij dieren nog automatisch gebeurd door een rilling doorheen hun lijf)... bij ons vaak niet dus. De spanning en energie blijft zo opgeslagen in onze cellen.

Er zijn delen in ons lichaam die gemakkelijker spanning vasthouden dan andere (we noemen dit de 7 spanningsriemen). In tijden van stress zet het lichaam zich schrap door deze riemen aan te trekken.

Door met onze adem te werken kunnen we het lichaam aanzetten om de stressreactie af te maken en de vastgehouden energie los te laten. De diep verbonden ademhaling verhoogt in eerste instantie de energie in ons lichaam. Bepaalde spanningsriemen en emotionele patronen worden daardoor geactiveerd. Je lichaam zal beginnen aangeven wat er nodig is om de stressreactie te kunnen afmaken of je andere manieren laten voelen om om te gaan met de patronen die je kent. Focussen op wat je lichaam je dan aangeeft en de beweging of emotionele uiting toelaten die aangegeven wordt, brengt terug een status van balans. Het zenuwstelsel kalmeert en mensen krijgen terug meer energie.

Kom je uit een stresserende periode?

Voel je dat je lichaam doorheen de jaren de spanning vasthoudt?

Wil je na een belastende periode of gebeurtenis aan de slag met de fysieke weerslag daarvan op je lijf?

Dan laat ik je graag kennismaken met dit biodynamisch ademwerk in een traject van 5 sessies.

Het is een traject dat je laat voelen hoe emoties zich vastgezet hebben in je lichaam.

We werken tijdens de sessies met je adem, beweging, muziek, aanraking en emotionele expressie.

We starten rustig met wat oefeningen om je wat bewuster te worden van je lichaam en ademhaling. We proberen een aantal ademhalingstechnieken uit, waarvan je meteen het effect op je lichaam voelt. Daarnaast krijg je uitleg over de reactie van je zenuwstelsel op (overmatige) stress of ingrijpende gebeurtenissen. Als je je voldoende veilig en op je gemak voelt, beginnen we rustig met de diep verbonden ademhaling.

Tijdens de volgende 4 sessies, verdiepen we het proces steeds verder uit en gaan we langs de 7 spanningsriemen. Je zal zelf voelen waar de energie geblokkeerd zit en je wordt uitgenodigd om elke beweging of expressie die je voelt opkomen te volgen.

En waarom 5 sessies? Het is belangrijk dat je niet maar voor even op bezoek gaat in je lichaam, maar echt de reis aanvat langs de 7 spanningsriemen.

Dus… durf je duiken? Ik duik mee 😉

Lees ook deze blog.

Astrid Alders combineert haar ervaring als psychologe, loopbaan-, burnoutcoach en systemisch coach. Deze basis gecombineerd met lichaams- en ademwerk maakt dat er een breed draagvlak is om te werken met dat wat naar boven komt.

We can all break through patterns that don’t serve us anymore and live a more vibrant and joyful life!

bottom of page