top of page

vr 19 jan

|

Monk-e, Hasselt

Opstellings- en lichaamswerk (dag)

Tijdens deze dag combineren we opstellings- en lichaamswerk. We gaan aan de slag met de vragen die er die dag aanwezig zijn door middel van opstellingen. We laten dat wat er door de opstellingen aangeraakt wordt los door lichaamsgerichte oefeningen.

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
Opstellings- en lichaamswerk (dag)
Opstellings- en lichaamswerk (dag)

Tijd en locatie

19 jan 2024, 09:30 – 17:00

Monk-e, Hasselt, Oude Kuringerbaan 93, Hasselt

Over de workshop

Speelt er een thema in je leven waar je graag op een diepere laag helderheid in krijgt?

Wil je een dag bewust bezig zijn met patronen en hoe daar beweging in kan komen in je systeem en je lichaam?

Opstellings- en lichaamswerk geeft je de mogelijkheid om te ervaren waar het in de kern om draait. We gaan niet alleen opstellingen doen, maar ook bewegen, naar ons lichaam luisteren, energie voelen die doorheen de dag getriggerd wordt en hoe we daarmee kunnen werken.

Een opstelling geeft je de mogelijkheid tot een andere kijk en ingang. Het maakt zichtbaar wat erkend, gevoeld en gezien wil worden.

We kennen allemaal dynamieken vanuit ons gezin van herkomst die belemmerend of helpend zijn.

Het beeld dat in een opstelling zichtbaar wordt, is de dynamiek waarin je zelf ‘vast’ zit waardoor je moeilijk ten volle je eigen leven kan leiden.

Doordat dit in een opstelling zichtbaar wordt, kan je beginnen echt te “zien” en te doorvoelen wat er was en is.

Deze gevoelens zitten vast in je lichaam.

We werken doorheen de dag met lichaamsgewaarzijn en ademhalingsoefeningen. Als emoties die vastzitten getriggerd worden door een opstelling is het helend als je lichaam deze energie meteen kan opmerken en ermee kan werken. Op die manier verwerken we diepgaand. Krachtig ... Helend... Verbindend...

Welke vragen kunnen opgesteld worden?

De vragen die een aanleiding kunnen zijn voor een opstelling zijn heel uiteenlopend. Vaak gaat het over een patroon dat je opmerkt bij jezelf, je eigen gezin of bredere familie en dat je op de een of andere manier belemmert om jezelf te zijn, je eigen leven te leiden. Eigenlijk kan elk thema, dynamiek die je ervaart in je leven een aanleiding zijn. Een opstelling is een manier om te zien hoe je thema of je issue in relatie staat tot het grotere geheel waar je deel van uitmaakt.

Systemisch werk

Systemisch werken is een manier om inzicht te krijgen in jouw eigen plek in een systeem, welk systeem dan ook, en je verhouding met de anderen in dat systeem. Je kunt ervaren waar belemmeringen zitten en waarom je steeds opnieuw vervalt in bepaald gedrag dat je belemmert in je ontwikkeling en groei.

Wat is een opstelling?

Een opstelling is een ruimtelijke weergave van een bepaald systeem (familie, relatie, organisatie etc. etc).. Het doel van een opstelling is om symptomen en onbewuste dynamieken te ervaren en inzichtelijk te krijgen. Een opstelling werkt met  zgn. “representanten”. Dit zijn mensen of voorwerpen die personen of abstracte begrippen representeren. Deze representanten krijgen een plek in de ruimte. Zodra ze hun plaats hebben ingenomen, pluggen ze in, in een energieveld en komt er informatie vrij over de thema's, dynamieken die zichtbaar willen worden. Op die manier krijgen we door een familieopstelling een beeld over datgene wat er in het familiesysteem speelt. Het maakt onbewuste verbanden zichtbaar én toont welke beweging nodig en helend kan zijn voor de vraagsteller.

Wat is een representant?

Als representant word je gevraagd om op de plek van een lid (of aspect) van het systeem te gaan staan. Je mag erop vertrouwen dat je als vanzelf zal voelen (en uitdrukken) wat daarbij klopt, ook als je nog nooit een familieopstelling hebt bijgewoond. Je helpt hiermee de onderliggende dynamieken zichtbaar en voelbaar te maken. Je mag altijd, zonder reden, een vraag om te representeren weigeren.

Als representant wordt je zelf ook bewogen en geraakt door een opstelling. Het is nooit toevallig dat jij voor een bepaalde persoon of thema gekozen wordt. Thema's en dynamieken in families zijn universeel, waardoor je eigen thema's ook aangeraakt worden en je ook iets hebt aan de opstelling van iemand anders.

Max 8 deelnemers.

Waar?

Monk-e

Oude Kuringerbaan 93, Hasselt

Bijdrage?

  • 85 euro voor deze volledige dag (lichte vegetarisch lunch, versnaperingen, drank inbegrepen)
  • 125 euro (als je vraag opgesteld wordt, verrekenen we achteraf)

Begeleider

Astrid Alders - Psychologe - Opsteller - lichaamsgericht therapeute

Deel dit evenement

bottom of page